backhand service

Het Badminton Dubbelspel

Alles wat je moet weten over het dubbelspel in badminton

Als je wilt weten hoe je badminton dubbelspel moet spelen, dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina zullen we de basis van het spel bespreken, inclusief de regels en puntentelling. We zullen ook oefeningen geven die je kunnen helpen je vaardigheden te verbeteren, evenals een aantal handige tips om beter badminton dubbelspel te spelen. Dus of je nu een beginner bent of een ervaren speler, lees verder voor alles wat je moet weten over het dubbelspel in badminton!

Direct naar:

Wat is het badminton dubbelspel

Het badminton dubbelspel is een variatie op het gewone badminton enkelspel, waarbij je één tegen één speelt. In een dubbelspel speel je twee tegen twee, waarbij je of vier heren hebt, of vier dames. Als dit gemixt is dan praten we over de mixdubbel. Het doel van het dubbelspel is hetzelfde, waarbij je de shuttle over het net en in de baan van de tegenspeler probeert te slaan, en daarmee punten probeert te scoren. Het dubbelspel is vaak veel sneller dan het enkelspel en daarmee flitsender om naar te kijken. De tactieken zijn ook anders, omdat er een man meer op het veld staat. De puntentelling is in principe hetzelfde, met als uitzondering dat de spelers van helften wisselen na elk gewonnen punt.

Wat zijn de spelregels in het badminton dubbelspel

Puntentelling

In het badminton dubbelspel is het, net als in het enkelspel, de bedoeling de shuttle over het net in de baan van de tegenstander te slaan. Je scoort een punt door de shuttle op zo’n manier te slaan dat hij niet meer aan jouw kant van het net teruggeplaatst kan worden. De eerste speler of het eerste team met 21 punten (of 30 bij een tie-break) wint het spel.

Wie van de twee mag serveren

In het dubbelspel bepaal je na de toss met je partner wie als eerst serveert. In principe spreek je met je partner af wat de startposities zijn en wie als eerste serveert. Je tegenstander mag dit ook doen. In het badminton dubbelspel wisselt de serveerder vervolgens bij elke punt de service af tussen de twee kanten aan eigen helft. Dit betekent dat de speler serveert vanaf de rechterkant op even punten, en dat de speler serveert vanaf de linkerkant op oneven punten. Deze wisseling gaat zo door totdat de tegenstander een punt heeft gescoord. Dan gaat de service over en beginnen zij aan hun service. Jij en je partner blijven staan op de serveer helft waar je het laatst van serveerde.

Onthoud dus goed wie waar stond na elk punt. Het komt vaak voor dat je gedurende een rally van kant wisselt. Je wilt na elke rally weer terug op de positie waarvan je de service ontving of waarvan jij gaat serveren.

Daarnaast moet je onthouden wie de servicebeurt heeft op het moment dat je de service terug krijgt. Het kan niet zo zijn dat iemand twee servicebeurten achter elkaar heeft na een service over. Je wisselt hier om en om met je partner. Je vindt hier een volledig overzicht van de serviceregels.

Lijnen van het dubbelspel

In de dubbel en mixdubbel wordt de baan breder dan in het enkelspel. Alleen bij de service is de baan korter, maar ook weer breder. Na de service vervalt de achterste serveerlijn en is de baan in het dubbelspel dus breed en lang.

Afmetingen badminton dubbelspel baan

Bron: Wikipedia

Dubbelspelers om in de gaten te houden in 2023!

Ontdek wie de rankings aanvoert in de mix- en dubbelspel van het internationale badmintoncircuit. Als bonus hebben we ook gekeken naar hun uitrusting.

afmaken bij het net

De badminton service in de dubbel

De korte backhand service is dominant in het dubbelspel. Hij wordt gekenmerkt door de backhand lage positie van het racket. Het is een snelle en krachtige service, en hij kan nuttig zijn voor ervaren spelers die een voordeel willen behalen op hun tegenstanders. Het nadeel is dat deze service moeilijk onder de knie te krijgen kan zijn.

Er zijn in principe zeven hoofdzones waar je een badminton shuttle naar kunt serveren in het dubbelspel. Dit zijn:

  • in de T;
  • in het midden of op het lichaam;
  • buiten wijd;
  • een flick opslag langs de lijn;
  • een flick serve buiten wijd;
  • een drive down the line;
  • een drive buiten wijd.

Wij raden aan om onze volledige gids te lezen om de backhand service te perfectioneren voor zowel het dubbel- als enkelspel.

Badminton dubbelspel tactiek

We zullen een paar basis tactieken omschrijven die je direct kunt toepassen om je dubbelspel te verbeteren. Omdat dit onderwerp zo groot is zullen we in de toekomst de geavanceerde technieken uitlichten in aparte artikelen.

De basisopstelling in het dubbelspel

Wanneer je dubbelspel of mixdubbel speelt, is een veelgemaakte fout voor beginners om op dezelfde plaats te blijven. Echter, als je kijkt naar professionele spelers, zul je zien dat ze veel bewegen. In het dubbelspel zie je bijvoorbeeld dat de ene speler achteraan blijft staan, terwijl de andere naar voren komt. Hierdoor kunnen ze vaker in een aanvallende positie staan.

Aanvallen

Als je de shuttle hoog kunt raken wil je meestal aanvallen. Dat betekent dat je vaak een smash wilt spelen. Je staat met je partner dan voor en achter. Als je tegenstander de shuttle vervolgens kort over het net terugslaat zit je zo in een goede positie om weer aan te vallen. Dit geldt ook voor een aanvallende dropshot. Als je een beginner bent raden we je aan om in het in het midden van de baan te staan. Je kunt ook proberen een stap links of rechts van het midden te gaan staan, maar als je in het midden staat, heb je een betere kans om veel terrein te bestrijken. Dit zal je ook helpen om in de aanvalsmodus te blijven.

Verdedigen

Op elk gegeven moment waar je de shuttle hoog weggeeft dan ga je met je partner in een defensieve opstelling staan. Dit betekent dat je naast elkaar gaat staan om zo een smash te kunnen verdedigen. Je wilt in staat zijn om zoveel mogelijk van de baan te dekken, dus je moet je aanpassen afhankelijk van de situatie.

Rotatie

Het spel blijft dynamisch dus je moet kunnen roteren van aanval naar verdediging en andersom. Je moet hierin het spelletje kunnen lezen en weten wat je partner doet. Dit vergt gewoonweg veel ervaring en het helpt ook om een vaste partner te helpen. Communicatie is ook key, want niemand kan gedachten lezen dus roep gewoon wat je wilt doen. Tot slot is het een goed idee om altijd de gaten te dichten als je merkt dat je partner moeite heeft om alles te belopen.

Check ook de video van Badminton Insight over rotatie in het dubbelspel

Badminton dubbelspel tips

Het dubbelspel is enorm complex. Gelukkig gelden er wel een aantal standaardsituaties waardoor we ook algemene tips kunnen geven. We willen je in ieder geval het volgende meegeven:

  • Houd de shuttle altijd laag tenzij je niet anders kan, zo behoud je de aanval en dicteer je het spelletje;
  • Een smash geplaatst in het midden van de baan is altijd lastig voor je tegenstander, want het geeft verwarring in wie hem moet pakken en is veiliger om te spelen dan een smash op de zijlijnen;
  • Het is ook goed om je smash te richten in de baan waar je partner staat, op deze manier kan hij of zij het direct afmaken;
  • Zorg ervoor dat je na een smash je voetenwerk in aanvallende positie houdt zodat je de rally kunt afmaken als je een zwakke return krijgt;
  • Een goed geplaatste dropshot kan net zo goed zijn als een harde smash, als je tegenstanders zich ver laten zakken in hun verdediging is dit een goede optie;
  • Als je tegenstander ver naar voren staat tijdens het serveren is de flick service een goed alternatief, omdat hij dan vaak een zwakkere return zal terugslaan;
  • Een korte backhand service gericht op de tegenstander is de veiligste service.

Credits: Tobias Wadenka

Badminton dubbelspel oefeningen

Oefening #1: Front-court rotatie

De eerste oefening verbetert je front court vaardigheden, waarbij je met je partner om en om de shuttle die aan de voorkant van het net komt terugslaat naar de aangever. De aangever slaat elke keer dezelfde shuttle terug. Elke keer als je de shuttle raakt beweeg je terug naar het midden en laat je je partner de volgende slag slaan. Houd je racket hoog en maak een lunge-beweging als je naar de shuttle toe beweegt. 

Oefening #2: Rotatie na een smash

In oefening twee beweeg je beide van voren naar achteren. De achterste speler slaat altijd een smash en volgt zijn smash op met een strakke netdrop. De kunst is om hier te roteren en elkaar de ruimte te geven na elke slag. Op deze manier krijg je een beter gevoel voor de aanvallende rotatie. Om deze oefening nog effectiever te maken helpt het om te communiceren dat je naar voren gaat als je smasht. Op deze manier weet je partner dat jij je smash opvolgt.

Oefening #3: Rotatie aan het net

In oefening drie ligt de focus op rotatie aan het net. De aangever geeft elke keer de shuttle kort terug. Jij en je partner slaan de shuttle om en om kort over het net terug. De rotatie is hierin weer key. Af en toe kies je zelf om een cross netdrop te slaan. Na deze cross moet je partner snel klaarstaan om de volgende slag terug te slaan. 

Oefening #4: Rotatie na een smash en netdrop

In de vierde oefening smash je vanuit de achterlijn om naar voren te stappen voor een netdrop. De oefening hier is dat je partner een stap opzij doet zodat jij je smash kunt opvolgen. Beide spelers moeten in deze oefening in beweging blijven voor een natuurlijk verloop. Wanneer de voorste speler naar voren loopt gaat de andere speler naar achter. Op deze manier leer je op een natuurlijke manier roteren en zal dit ook natuurlijker aanvoelen in een wedstrijd.

Dit zijn vier oefeningen van Shuttle Life die een goede oefening biedt om je dubbelspel te verbeteren. 

De badminton dubbel competitie is in 2022 begonnen

Vanaf 2022 start Badminton Nederland met een nieuwe competitievorm: de dubbelcompetitie! Deze zal bestaan uit een herendubbel, een damesdubbel en een mixdubbel competitie.

De noodzaak om badminton in competitieverband levend te houden is al enige tijd duidelijk. Er is behoefte aan een nieuw soort competitie, zoals blijkt uit onderzoek naar de redenen waarom bepaalde groepen niet meer spelen: minder tijd door veranderingen in werk/gezin; een te hoog niveau waardoor wedstrijden niet (meer) leuk zijn; gebrek aan flexibiliteit door het spelen in het weekend versus doordeweeks etc.. De redenen lijken duidelijker dan ooit tevoren, dus het is niet meer dan logisch dat deze actie is ondernomen.

Doelgroep

Deze competitie is bedoeld voor badmintonspelers die graag dubbelspelen en dit willen doen tegen andere lokale clubs in een competitie met een gemakkelijk te volgen structuur en flexibiliteit.

Opzet

De dubbelspel competities bestaan uit drie partijen per wedstrijd. Teams hebben daarom een minimum vereiste voor hun teamgrootte, namelijk drie personen die allen bekend zijn met de regels en voorschriften. De tijdsduur kan variëren, maar typisch valt het rond het anderhalf uur. Er zijn maximaal vijf teams in een poule waarbij het doel is om de reisafstand zo kort mogelijk te houden.

Er zijn drie competitie niveaus:

  1. Niveau A: huidige of voormalige spelers van de Bondscompetitie, zoals de 4e-6e divisie-spelers;
  2. Niveau B is voor huidige of voormalige competitiespelers, bijvoorbeeld de 7e-9e divisie en heren nylon competitie + ervaren niet-competitie recreatieve speler;
  3. Niveau C is gericht op beginnende competitie badmintonspelers, zoals recreanten met niveau 9e divisie of lager.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via je club, waarbij de kosten 20 euro per team zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de service bij dubbelspel badminton?

In het dubbelspel badminton is de service iets anders dan in het enkelspel. De servicebaan is korter, maar ook breder. Na de service wordt de achterste serveerlijn geëlimineerd en de baan in het dubbelspel is daardoor breed en lang. Degene die serveert wisselt van serveervak na elk gemaakte punt zodat je op elke tegenstander om en om serveert. Lees ook de volledige uitleg gegeven in dit artikel.

Wat zijn de regels bij de opslag van het dubbelspel en wat betekent dit voor de belijning?

In het dubbelspel bepaal je na de toss met je partner wie als eerst serveert. Degene die begint met serveren start met een nul-nul stand op het rechter serveervlak. Bij elk gemaakte punt wissel je van serveervlak. Wanneer de tegenstander een punt maakt begint die op het serveervlak dat correspondeert met de stand. Wanneer je de service opnieuw terugkrijgt mag je partner serveren en zo serveer je om en om in het dubbelspel. De belijning van de servicebaan is korter, maar ook breder. Na de service wordt de achterste serveerlijn geëlimineerd en de baan in het dubbelspel is daardoor breed en lang.

Wat is het verschil tussen enkel en dubbelspel bij badminton?

Het verschil tussen het enkelspel en het dubbelspel is ieder geval de grootte van het veld. In het enkelspel is het veld kleiner dan in het dubbelspel omdat er minder mensen op een veld staan. Ook zijn er service verschillen zoals wanneer je moet serveren, of positiewisselingen tijdens het spel.

Welke lijnen worden gebruikt bij dubbelspel?

In het dubbelspel en het gemengd spel is de baan breder dan in het enkelspel. Het enige verschil is dat de serviceplaats korter is, maar ook breder. Na de opslag verdwijnt de achterste servicelijn en is de baan in het dubbelspel breed en lang. Bekijk hier de getekende lijnen van het dubbelspel.