badminton smash

De smash in badminton

Alles wat je moet weten over de techniek, snelheid en meer

De smash is de meest krachtige en spectaculaire slag in badminton. Het is ook de slag die je direct een punt kan winnen of je punt kan verliezen. We leggen hier alles uit over wat je moet weten over de smash: van techniek, tot snelheid, tot voetenwerk tot gebruikte spieren! We zullen ook oefeningen geven, zodat je je smash techniek kunt oefenen en verbeteren. En tot slot geven we enkele tips over hoe je de best mogelijke smash uitvoert.

Direct naar:

Even genieten van heerlijk harde smashes (credits: ShuttleFlash)

Wat is de smash

De smash is een slag in badminton dat uitgaat van een hoog aangegeven shuttle die jij vervolgens slaat met grote kracht naar beneden. De smash is een van de meest populaire slagen in badminton. Het is het snelste schot in badminton en de kracht ervan kan doorslaggevend zijn om een punt te winnen. Deze spectaculaire slag is ook de moeilijkste om uit te voeren. De smash vereist een goede techniek, snelheid en timing. Op topniveau worden bij de heren snelheden bereikt tot wel 325 km per uur. Dat is bijna net zo snel als een Formule 1 auto en dat is sneller dan de snelste bal in honkbal. De smash maakt badminton dan ook de snelste racketsport.

Badminton smash techniek

De techniek achter de smash is vrij complex en anders voor de verschillende type smashes. In het algemeen gebruik je je volledige lichaam om kracht en controle te genereren. Je wilt goed op tijd zijn voor de smash zodat je je lichaam en racket correct kunt positioneren. Timing is dan ook key voor een goede smash. Zorg ook dat je je arm goed strekt en de shuttle ongeveer een halve meter voor je uit van boven naar beneden slaat. Zwaai goed door en zorg dat je klaarstaat voor de return. De smash is de hardste slag in badminton waardoor je ook een snelle return kunt terugkrijgen. Je lichaam moet dus voldoende in balans zijn om de smash op te volgen.

Veel gemaakte fouten bij de smash

  • Je houdt je elleboog te veel gebogen, waardoor je heel vlak slaat en niet naar beneden. Bovendien genereer je veel minder kracht dan wanneer je je arm volledig strekt.
  • Je raakt de shuttle te laag, waardoor je de shuttle te vlak terugslaat. Gebruik eventueel een sprong om de shuttle meer kracht naar beneden te geven.
  • Je bent niet op tijd voor de smash, waardoor je geen balans hebt en of de shuttle slecht raakt (in het net) of je herstel is slecht waardoor je geen goeie follow-up hebt. Zorg dus dat je goed in positie komt voor de smash en kies anders voor een neutrale slag om terug in de rally te komen. Als je smasht wil je direct naar voren kunnen komen voor de follow-up.
  • Je smasht vanaf de achterlijn, waardoor je tegenstander meer tijd heeft om te reageren en jij bovendien veel te laat aan het net bent. Vergeet niet dat een smash een snelle vlucht heeft dus je krijgt de shuttle mogelijk ook sneller terug. Vanaf de achterlijn kan de clear de betere optie zijn.
  • Je smasht op gemakkelijk te retourneren gebieden, waardoor je tegenstander eenvoudig je smash pareert. Smash daarom zoveel mogelijk op de zijlijnen of op het lichaam van je tegenstander zodat je een zwakke return afdwingt.
  • Je gebruikt te veel je pols, waardoor je smash vaak in het net eindigt. Zorg dat je een vloeiende beweging maakt met startend vanuit je torso tot en met je hele arm.
  • Je gebruikt de verkeerde grip of plaatst je duim verkeerd, waardoor je geen kracht kunt zetten vanuit je vingers. Zorg dat je een forehand grip gebruikt met het racketblad richting het net zodat je de shuttle niet sliced.

Het is overigens een misvatting om te denken dat je altijd moet springen om te smashen. De jump smash kan meer kracht genereren, maar het is vooral meer intimiderend en bovendien handig voor een eventuele schijnbeweging naar een dropshot. Het is zeker wel nuttig om op te trainen als je verder wilt komen in badminton, want hoe hoger je kunt springen, des te steiler je smash zal zijn. Maar voor beginners en zelfs gevorderde is dit zeker niet een vereiste.

Tip: Check de video uitleg van Jacobs Badminton

Welke grip bij de smash

Als we kijken naar grip bij de smash dan zijn er eigenlijk alleen maar twee opties: de forehand smash en de backhand smash. Logischerwijze gebruik je de forehand grip bij de forehand smash en de backhand grip bij backhand smash. In beide gevallen wil je de shuttle net iets voor je raken en een relaxte benadering hebben richting de shuttle. Pas op het moment van impact span je je grip aan waardoor je extra kracht en controle genereert.

Beste rackets om mee te smashen

De harde smashers zoals Viktor Axelsen gebruiken een kopzwaar racket. Dit betekent dat het zwaartepunt van het gewicht van de racket in de kop van het racket zit. Hierdoor kan een speler meer kracht meegeven aan het racket. De keerzijde is dat je minder wendbaar bent, maar dat kun je weer compenseren door goed op tijd te zijn wanneer je de shuttle raakt. De Astrox series van Yonex is vrij populair bij de aanvallende speler die kracht zoekt in zijn of haar spel. Daarnaast is de snaar en de snaarspanning ook een factor als je hard wilt smashen.

De pro’s gebruiken deze rackets om hard te kunnen smashen:

  • Viktor Axelsen gebruikt de Yonex Astrox 100ZZ met de Yonex Aerobite op 15 kg spanning
  • Skrikanth Kidambi gebruikt de LiNing Tetonic 9 (4U) met de LiNing No. 1 snaar en 13-14 kg spanning
  • Pusarla V. Sindhu gebruikt de LiNing AxForce 80 met de LiNing No. 1 snaar en 14 kg spanning
  • Chou Tien Chen gebruikt de Yonex Duora Z-Strike met de Yonex BG-80 snaar, 13 – 14 kg spanning
  • Lee Zii Jia gebruikt de Victor Thruster Ryuga, met de Victor VBS-66 snaar op 14 kg spanning
  • An Se Young gebruikt de Yonex Astrox 77 met de BG-80 van Yonex, op een 12-13 kg spanning
  • Kento Momota gebruikt de Yonex Astrox 99 pro (3U) met de Yonex Aerobite op 15-16 kg (!) spanning
  • Kunlavut Vitidsarn gebruikt de Yonex Astrox 88D Pro met de Yonex BG-80, op 14,5 kg spanning
  • Jonathan Christie gebruikt de LiNing Tectonic 9 (3U) met de LiNing No. 1 snaar op 14 kg spanning
  • Lakshya Sen gebruikt de Yonex Astrox 100ZZ, met de BG-80 Power snaar van Yonex op 15 kg spanning
  • Kevin Sanjaya Sukamuljo gebruikt de Yonex Astrox 88S Pro met de Yonex Aerobite Boost snaar op 13,5×14,5 kg spanning
  • Marcus Fernaldi Gideon gebruikt de Yonex Astrox 88D Pro met de Yonex BG-65Ti snaar op 13 kg spanning

Beste snaren voor de smash

Zoals we zien bij de pro’s is de LiNing No.1 snaar enorm populair onder enkelspelers. Een ander alternatief is de Yonex BG-80 snaar. De hoogte van de spanning ligt vaak tussen de 13 en 15 kg. Dit raden wij alleen de pro’s aan, omdat je waarschijnlijk heel vaak je snaren zult breken. Maar over het algemeen geldt natuurlijk wel dat met een hogere spanning harder zult gaan smashen.

Huidig smash record

Mads Pieler Kolding, een Deense professionele badmintonspeler, heeft het huidige wereldrecord voor de snelste smash. Hij sloeg de shuttle met een ongelofelijke snelheid van 265 mph, dat is ongeveer 426 km/u. Dit is veel sneller dan het vorige wereldrecord, dat op naam stond van Lee Chong Wei uit Maleisië. Chong Wei sloeg de shuttle met een snelheid van 251 mph, of 408 km/u.

Leer de verschillende type smashes

shuttle en racket

Perfectioneer de half smash

Minder spectaculair dan de jump (full) smash, maar zeker niet minder effectief. De half smash is een smash die wij vaak op de baan zien bij de lagere competities. De pro’s gebruiken hem uiteraard ook, maar geven vaak de voorkeur aan een jump smash. Wat de half smash effectief maakt is het feit dat je…

Lees meer >
badminton smash

4 stappen om jouw forehand jump smash te perfectioneren

De forehand jump smash is een moeilijke beweging om onder de knie te krijgen in badminton. Zelfs de beste spelers kunnen moeite hebben met deze beweging. Het is lastig om te weten waar je moet springen en hoe je je smash moet timen. Jump smash als een pro met onze stap-voor-stap gids! We laten je…

Lees meer >

Veelgestelde vragen

Welke spieren worden gebruikt bij de badminton smash?

De badminton smash maakt primair gebruik van de schouderspieren, armspieren en rugspieren. Wanneer je opspringt gebruik je ook je beenspieren. De backhand smash is iets anders, omdat die je onderarmspieren en biceps gebruikt.

Wat is de snelheid van het huidige smash record?

Het huidige wereldrecord voor de snelste smash staat op naam van Mads Pieler Kolding, een Deense professionele badmintonspeler. Hij smashte de shuttle met een ongelofelijke snelheid van 265 mph, dat is ongeveer 426 km/h. Zijn tegenstanders hadden slechts 0,28 seconden om op de smash te reageren. Het vorige wereldrecord was in handen van Lee Chong Wei uit Maleisië. Hij smashte de shuttle met een snelheid van 251 mph, of 408 km/h.

Hoe verdedig je tegen een smash

Je verdedigt tegen een smash door je racket laag en voor je te houden. Zorg dat je een met bevel grip klaarstaat zodat je snel kunt schakelen tussen een forehand grip of backhand grip. Probeer goed te kijken naar hoe je tegenstander de smash raakt. Op deze manier kun je een beetje voorspellen waar de shuttle terecht gaat komen zodat je nog beter kunt anticiperen door op de juiste positie in het veld klaar te staan. Vaak is het handig om in het midden van het veld te staan. In de dubbel sta je naast elkaar om een smash te verdedigen.

Wat is het verschil tussen een smash en een dropshot

Een smash is een krachtige slag die in een rechte lijn naar de baan van de tegenstander gaat. Een dropshot is een zacht schot met een lage snelheid, dat net over het net wordt geslagen en net aan de andere kant van de baan valt.

Wat is het verschil tussen een smash en een clear

Een smash is een krachtig schot dat harder en sneller wordt geslagen dan een clear. Daarnaast gaat de shuttle bij een smash ook neerwaarts. Je slaat de shuttle hoog door op te springen. Een clear is ook een harde schot, maar wordt vaak gebruikt om de achterlijn van de tegenstander te halen.