man slaat shuttle

De lift in Badminton

Alles wat je moet weten om het maximale uit je lift te halen

Er zijn veel verschillende slagen die gebruikt kunnen worden bij badminton, maar de lift – oftewel de lob – is een van de meest basale en belangrijkste. In dit artikel zullen we bespreken hoe je de lift bij badminton kunt gebruiken om het meeste uit deze slag te halen.

Direct naar:

Wat is een lob of lift in badminton

De lob – oftewel de lift – is in badminton is een van de eerste slagen die elke speler zou moeten leren. Het is een opruimende of verdedigende slag die door een speler wordt gespeeld om hem buiten gevaar te houden en om hem in het spel te houden.

Een lift is een slag die van laag aan de grond wordt geslagen. Het wordt over het algemeen gespeeld aan de voorkant van de baan en typisch aan het net als een return op een dropshot of netdrop. De lift kan zowel vanaf met de forehand- als backhand zijde van het racket worden gespeeld.

Waarom speel je een lift

Er zijn twee redenen waarom je de shuttle zou willen liften in badminton. De eerste reden is als je het gevoel hebt dat je geen andere slag kunt spelen zonder jezelf in nog grotere problemen te brengen. In dit geval moet je de bal liften om jezelf tijd te geven om weer in een goede positie te komen en de rally te resetten.

De tweede reden is als je je tegenstander wilt verplaatsen, door hun snelheid en voetenwerk onder druk te zetten. Dit kan hen uitputten of hen een slecht schot laten spelen waar jij voordeel uit kan halen. Op welk niveau je ook speelt, het verbeteren van je nauwkeurigheid en consistentie bij het liften van de shuttle zal je helpen de stap naar het volgende niveau te maken.

Wanneer speel je een lift

Je speelt een lift wanneer je onder druk staat door je tegenstander. Als je bijvoorbeeld net te laat bij het net staat ben je vaak genoodzaakt om de shuttle over je tegenstander te slaan. Op deze manier geef je jezelf tijd om te herstellen en kun jij klaarstaan voor de volgende slag. Weet wel dat dit echt een defensieve slag is in badminton en je hiermee de aanval weg moet geven.

Hoe speel je een forehand lift

  1. Stap 1: Beweeg naar het net

    Wanneer je voor de forehand lift gaat wil je door middel van voetenwerk correct naar het net bewegen. Vanaf het midden van de baan maak je eerst een splitstep om dichter bij het net te komen. Maak vervolgens een lunge-beweging door je racketbeen naar voren te brengen. Een belangrijk punt om te onthouden is om je voorste voet net te laten landen voordat je de shuttle raakt. Als je te laat landt, ben je niet in staat om je positie op tijd aan te passen en zal het schot onnauwkeurig zijn. Als je te vroeg landt, heb je geen controle over je lichaam en zal het schot minder nauwkeurig zijn.

    Pro tip: Zorg dat wanneer je de lunge-beweging naar het net maakt je hoofd en torso rechtop blijven zodat je lichaam niet ineenstort. Op deze manier behoud je je kracht en controle over de shuttle.

  2. Stap 2: Kies je greep

    Je arm beweegt zich vervolgens in de forehand greep naar de shuttle toe. Strek je niet-racket arm uit om je balans te houden en je in staat te stellen om controle over je lichaam te houden. Zorg ook dat je racketarm niet ingestopt is en maak gebruik van de lengte van je arm. Voor het moment van slaan wil je een ontspannen greep hanteren.

  3. Stap 3: Sla de lift

    Op het moment van slaan heb je je racket nog steeds in de forehand positie en wil je vervolgens je grip versterken. Probeer een hoge en diepe lob te slaan zodat je tegenstander zich naar het achterveld moet verplaatsen. In een dubbel kun je er ook voor kiezen om de lift vlakker te houden, maar dan zul je de shuttle wel sneller terugkrijgen. Als variatie kun je ook een overdwars slaan.

  4. Stap 4: Sta klaar voor de return

    De lift is een defensieve slag dus zorg dat je na het slaan ook weer in defensieve positie opgesteld staat. De return zal hoogstwaarschijnlijk een smash, dropshot of andere goed geplaatste schot zijn.

Bekijk ook de video uitleg van Badminton Insight

Oefeningen

Oefening #1: Liften met een aangever aan het net

In deze oefening wil je de basis van het liften oefenen, waarbij een aangever aan het net staat en shuttles over het net gooit. Degene die de lift slaat moet oefenen om de lift vanuit verschillende hoogtes terug te slaan. Je kunt hierbij kiezen om de lift recht naar achteren te slaan of overdwars.

Oefening #2: Liften met meer snelheid en variatie

Oefen met een aangever die het jou moeilijk maakt door de shuttle meer variatie en onvoorspelbaarheid te geven. De moeilijkste lifts zijn vaak degene die aan de zijkant van je komen of zelfs lichtjes achter je. Op deze manier simuleer je de situatie zoals hoe je zou liften tijdens een wedstrijd.

Samenvatting

In badminton wil je een goede lob – oftewel lift – kunnen slaan. Het maakt niet uit op welk niveau je speelt, het verbeteren van je nauwkeurigheid en consistentie van het liften zal je altijd helpen. Wanneer je onder druk staat van je tegenstander, kun je een lift spelen om jezelf tijd te geven om te herstellen. Daarnaast is het ook een goede manier om je tegenstander onder druk te zetten als hij aan het net staat. De basisstappen voor het spelen van een lift zijn: naar het net toe bewegen, je grip kiezen, de shuttle op het moment van maximale reikwijdte te raken, en klaar zijn voor de return. De lift wordt beschouwd als een van de fundamentele slagen in badminton en vergt dan ook de nodige oefening om te perfectioneren. Succes!

Veelgestelde vragen

Hoe heet de lift in het Nederlands?

De naam van de lift in badminton is de lob.

Waarom is de lift belangrijk in badminton?

De lift is een belangrijke verdedigende slag in badminton, omdat het je kan helpen tijd te winnen en te herstellen van een moeilijke situatie. Het stelt je ook in staat om de aanval terug te slaan naar je tegenstander.

Welke varianten van de lob zijn er?

Er zijn in principe twee varianten van de lift. Je hebt de forehand lift en de backhand lift.

Hoe speel je de backhand lift?

De backhand lift wordt vrijwel op dezelfde manier gespeeld als de forehand lift. Het belangrijkste verschil is dat je hem slaat met je backhand greep. Je moet er ook voor zorgen dat je je niet-racket arm gestrekt houdt en de lengte van je arm gebruikt om kracht te genereren. De voetenwerk is ook iets anders, omdat je in de eerste stap richting het net je lichaam wilt draaien.