Slechte badmintonschoenen kunnen leiden tot onnauwkeurige schoten en blessures. Wij raden aan om te investeren in goede badmintonschoenen. Dit is nog vele malen belangrijker dan een badmintonracket. Yonex biedt een scala aan schoenen die zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van verschillende soorten spelers, met speciale functies zoals verbeterde grip, stabiliteit en ondersteuning. In deze gids kijken we naar de juiste schoenen om je voetenwerk te verbeteren, zodat je het spel met meer vertrouwen en plezier kunt spelen.
Direct naar:
- Wat is belangrijk in een badmintonschoen
- Anatomie van een badmintonschoen
- Technologie in een Yonex schoen
- Aanraders in 2023
- Veelgestelde vragen
Dit artikel bevat linkjes naar bol.com. Bij een eventuele aankoop zal deze site een kleine percentage als commissie ontvangen wat ons steunt om meer content te maken. Meer hierover in onze affiliate disclaimer.
Wat is belangrijk in een badmintonschoen
Als badmintonspeler is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe badmintonschoenen. Hieronder bespreken we enkele eigenschappen die je in overweging moet nemen. Veel van de eigenschappen van Yonex, die we hieronder zullen bespreken, verbeteren deze eigenschappen om je algehele prestaties en comfort te verbeteren.
Factor #1: Demping
Een van deze factoren is demping, dat niet alleen zorgt voor comfort voor je voeten, maar ook helpt bij het absorberen van schokken. Beginnersschoenen hebben doorgaans meer demping, terwijl geavanceerde schoenen zich meer richten op prestatieverbeterende functies en minder demping hebben.
Factor #2: Duurzaamheid
Een andere belangrijke factor is duurzaamheid, die verwijst naar hoe goed een schoen zijn vorm en materiaal kan behouden na intensief gebruik. Het is essentieel om te investeren in een schoen met duurzame materialen en constructie om te voorkomen dat deze snel moet worden vervangen. Yonex heeft verschillende functies, zoals Durable Skin en Tough Guard™ III, ontworpen om de duurzaamheid van schoenen te verbeteren.
Factor #3: Stabiliteit, ondersteuning en grip
Stabiliteit, ondersteuning en grip zijn essentieel voor badmintonschoenen. Schoenen met goede stabiliteit hebben een stevig materiaal dat niet veel beweegt of draait wanneer het wordt belast, waardoor het risico op blessures zoals enkelverstuikingen wordt verminderd. Yonex heeft verschillende functies ontworpen om schoenen extra stabiliteit en ondersteuning te geven.
Factor #4: Gewicht
Het gewicht van een schoen van cruciaal belang voor badmintonspelers, omdat het gewicht zich opstapelt gedurende vele stappen. Lichtere schoenen kunnen helpen bij het sneller bewegen en besparen van energie, maar ze bieden vaak minder ondersteuning dan zwaardere schoenen. Yonex heeft Feather Bounce Foam en Power Graphite Lite ontworpen om schoenen extra mogelijkheden te geven, terwijl ze nog steeds licht blijven.
Factor #5: Pasvorm
Niet geheel onbelangrijk is de pasvorm van een badmintonschoen. Als je van jezelf weet dat je platte of smalle voeten hebt is het zaak dat je uiteraard schoenen selecteert die hier op aansluit. Yonex houdt rekening met de verschillende pasvormen en in elke productomschrijving staat vaak wel vermeld voor welke pasvorm de schoen is bedoeld.
Factor #6: Ventilatie
Een badmintonschoen moet goed ventileren. Als je sokken vochtig worden door het zweet ga je binnen je schoen glijden en dan is de kans op blessures vele malen groter. Yonex heeft hier uiteraard rekening mee gehouden zodat de schoenen op de juiste plekken ventileren. Let wel op dat de goedkopere modellen vaak hier een concessie op hebben gedaan.
Tip: Kijk ook de video over badmintonschoenen van Badminton Insight
Anatomie van een badmintonschoen
Het is goed om te weten wat de anatomie van een badmintonschoen is. Dit kan je helpen om de verschillende technologieën te navigeren. Er zijn een aantal onderdelen van een badmintonschoen die we onderscheiden:
- Binnenzool – De binnenzool is het materiaal dat zich binnenin je schoen bevindt, vaak zacht is en demping biedt voor je voeten. Deze kan worden verwijderd uit de schoen voor reiniging of vervanging. Als je in je schoen kijkt, zie je de binnenzool.
- Tussenzool – De tussenzool bevindt zich aan de zijkanten van de schoen, vlak voor de onderkant van de schoen. Het belangrijkste doel is om schokken te absorberen.
- Buitenzool – De buitenzool is het onderste deel van je schoen dat daadwerkelijk contact maakt met de grond.
- Zool – De zool is het gehele onderste deel van de schoen – het is een combinatie van de binnenzool, tussenzool en buitenzool.
- Buitenkant – De buitenkant is het hele deel van de schoen dat je voeten bedekt en omhult.
Technologie in een Yonex schoen
Yonex stopt veel technologische poeha in haar badmintonschoenen. Ze hebben allerlei exotische naamgeving, maar de belangrijkste zijn wel noemenswaardig om je een indruk te geven wat je zou moeten merken als speler.
Binnenzool technologie
De nieuwe Synchro-Fit binnenzoolconstructie zorgt voor een nauwere pasvorm tussen schoen en voet, waardoor energieverlies tot een absoluut minimum wordt beperkt en soepeler bewegen en snellere voetwerkprestaties worden bereikt. In tegenstelling tot conventioneel schoeisel is het middelste tot hielgebied op de binnenzool verhoogd om een nauwere pasvorm tussen schoen en voet te bieden. Door de hiel steviger tegen de binnenzool te houden, wordt de ruimte tussen schoen en voet verminderd, waardoor het comfort wordt verbeterd en de voet niet naar voren glijdt in de schoen.
Tussenzool technologie
De Feather Bounce Foam is een eigenschap van de tussenzool die je ziet voor schoenen vanaf 2020 en is ontworpen om je snel vooruit te laten bewegen en landingsvertraging te verminderen. Volgens de tests van Yonex helpt deze nieuwe technologie om het stuiteren met 20% te verhogen; wat betekent dat je sneller momentum kunt genereren. Dit is belangrijk in badminton, omdat er veel korte uitbarstingen van snelheid en richtingsveranderingen in rally’s zijn. Deze foam is ook vrij dik, wat helpt bij schokabsorptie, waardoor je landingsvertraging en impact op je knieën worden verminderd wanneer je landt na een sprong.
Buitenzool technologie
De buitenzool op een Yonex schoen is vaak variabel op basis van het design. De Power Cushion 65Z3 heeft bijvoorbeeld een zogenaamde Radial Blade buitenzool wat volgens Yonex ontwikkeld is voor om zelfvertrouwen te geven voor snelle veranderingen in richting. Niet geheel onbelangrijk in het badminton aangezien snel voetenwerk essentieel is. Check altijd of de buitenzool stevig is en dat het niet makkelijk kan buigen. Als een badmintonschoen kan buigen heb je onvoldoende ondersteuning en dus snel blessures.
Zool technologie
Power Cushion is een speciaal ontwikkeld materiaal dat schokken absorbeert en de energie gebruikt om je volgende stap te ondersteunen. Het is lichter en kan schokken drie keer beter absorberen dan het conventionele urethaan dat in veel gewone schoenen wordt gebruikt. Ze hebben zelfs gezien dat een rauw ei vanaf 7 meter hoogte op een Power Cushion kan vallen en terug omhoog stuitert tot een hoogte van 4 meter.
De Power Cushion+ is nog beter. Het biedt 25% meer schokabsorptie en 12% meer terugslag dan de originele Power Cushion. Hetzelfde rauwe ei stuitert nu zelfs vanaf een hoogte van 12 meter en weer omhoog tot wel 6 meter.
Buitenkant technologie
Aan de buitenkant van de badmintonschoen bevindt zich de meeste technologische snufjes. Yonex gooit hier dan ook graag veel krachttermen tegenaan, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je stabiliteit en comfort wilt hebben zonder concessies te doen op wendbaarheid. Voor Yonex schoenen wil je hiervoor letten op zaken zoals:
- Double Raschel Mesh: dit zorgt voor ventilatie en vochtregulatie, zodat je voeten en sokken snel drogen. Het wordt geplaatst onder de veters of bij de voorkant van de schoen en heeft 8 keer meer luchtstroom dan reguliere mesh-stoffen.
- Power Graphite Lite: dit is licht en comfortabel en zorgt voor stabiliteit en snelle beweging.
- Toe Assist Shape: dit zorgt dat de druk op je grote teen verminderd zonder krachtverlies, terwijl het middenvoetsbeentje en de hiel extra ondersteuning krijgen.
- Laterall Shell: dit is het materiaal aan de buitenkant van de schoen dat voorkomt dat je glijdt en het verlies van momentum bij voetenwerk vermindert.
Aanraders in 2023
Veelgestelde vragen
Je moet je badmintonschoenen vervangen zodra je merkt dat de demping en ondersteuning aanzienlijk zijn verminderd of wanneer de zool slijtage begint te vertonen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je op versleten schoenen speelt, omdat dit kan leiden tot blessures en een negatieve invloed kan hebben op je prestaties. Over het algemeen gaan badmintonschoenen 6-12 maanden mee, maar sommige spelers kunnen er langer of korter mee doen afhankelijk van het gebruik.
De gemiddelde levensduur van badmintonschoenen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de frequentie van gebruik, de intensiteit van het spel, het type ondergrond en de kwaliteit van de schoenen zelf. Over het algemeen gaan badmintonschoenen 6-12 maanden mee, maar sommige spelers kunnen er langer of korter mee doen.
Het wordt aanbevolen om badmintonschoenen om de 6 maanden tot 1 jaar te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je speelt en de intensiteit van je spel. Als je merkt dat de grip verslechtert, de demping afneemt of de schoen begint te slijten, is het tijd om nieuwe schoenen aan te schaffen. Het is belangrijk om te spelen met goede schoenen om blessures te voorkomen en optimaal te presteren op de baan.
De levensduur van Yonex badmintonschoenen is vergelijkbaar met die van andere hoogwaardige badmintonschoenen. Met goede verzorging en onderhoud kunnen ze langer meegaan dan goedkopere merken.
Ja, badmintonschoenen kunnen een verschil maken voor je prestaties. Ze zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van het spel, zoals snelle bewegingen, sprongen en zijwaartse bewegingen. Ze bieden ondersteuning, demping, stabiliteit en grip op de baan, wat kan leiden tot meer comfort, minder vermoeidheid en een verbeterde wendbaarheid.
Het hangt af van de kwaliteit van de schoen, maar een goede badmintonschoen kan tussen de €60 en €150 kosten.
Over het algemeen bieden duurdere schoenen betere ondersteuning, stabiliteit, duurzaamheid en comfort dan goedkopere schoenen. Ze zijn ook gemaakt van hoogwaardigere materialen en hebben meer geavanceerde technologieën. Onze tip is om niet te bezuinigen op goede schoenen. Zeker als je 2 tot 3 keer per week speelt.
Er zijn verschillende merken die bekend staan om hun kwalitatief goede badmintonschoenen, waaronder Yonex, Victor en Li-Ning.
Over het algemeen hebben heren- en damesbadmintonschoenen dezelfde kenmerken en technologieën, maar de pasvorm kan verschillen omdat dames vaak smallere voeten hebben dan mannen. Daarom zijn er ook specifieke damesschoenen verkrijgbaar met een smallere pasvorm.